Zij-instromers vinden droombaan binnen elektrotechniek
Het verhaal van Michel en Harm-Jan lijkt op veel vlakken gelijk. Beiden begonnen ruim twee jaar geleden aan een nieuwe carrière bij Belpa, nadat ze op zoek waren naar een andere uitdaging. Allebei voelen ze zich als een vis in het water met hun huidige baan. En dat terwijl ze niet direct een affiniteit hadden met transformatoren en energievoorzieningen binnen de elektrotechniek. Hoe dat zit, dat lees je hier!
Harm-Jan, die op dit moment voornamelijk op de productievloer te vinden is, dacht in eerste instantie maar voor een aantal maanden bij Belpa te werken. “Ik heb een muziekopleiding gevolgd en ben ook aan de opleiding tot meubelmaker begonnen, maar dat lag mij niet helemaal. Ik besloot te stoppen en op zoek te gaan naar een tijdelijke baan. Mijn neef werkte destijds bij Belpa en via hem kwam ik met het bedrijf in aanraking.”
Handen uit de mouwen
In eerste instantie zou Harm-Jan drie maanden bij Belpa werken, maar inmiddels heeft hij een vast contract op zak. “Ik had nooit verwacht dat een baan in de elektrotechniek wat voor mij zou zijn, maar het ligt mij juist heel goed. Ik ben wel technisch aangelegd en vind het heel leuk om lekker met mijn handen te werken. Daarnaast werk ik met leuke collega’s.”
Technisch inzicht belangrijk
Ook de afwisseling in het werk spreekt Harm-Jan aan. “Hoewel ik nu met name op de zaak werk, ga ik ook wel mee naar klussen op locatie om daar de handen uit de mouwen te steken. Dan plaatsen we de kasten en sluiten we deze aan. Het is belangrijk dat je technisch inzicht hebt en graag wilt leren. Door goed mee te kijken heb ik een hoop geleerd”, vertelt Harm-Jan enthousiast.
Kans gegrepen
Michel kwam via een Spoor 2-traject bij Belpa terecht, nadat ook hij een heel andere achtergrond heeft. “Ik werkte als fietsmonteur, waarbij ik ook in de winkel klanten verder hielp. Heel wat anders dus. Toen ik de mogelijkheid kreeg om bij Belpa te beginnen, heb ik die kans direct aangegrepen. Ik vond de materie namelijk direct heel interessant.”
Interne opleidingen
In eerste instantie begon Michel in de trafobouw. Al snel werkte hij aan steeds grotere transformatoren. Inmiddels is hij de kastenbouw ingerold, waarbij hij ook, in samenwerking met een van de monteurs, service- en onderhoudswerkzaamheden uitvoert. “Voor het onderhoudsgedeelte word ik nu steeds verder intern opgeleid. Het is extra fijn dat we daarvoor een testafdeling hebben. Daar bouwen we het paneel op zoals deze ook op locatie komt. Die zetten we dan op spanning met dummy-trafo’s. Zo testen wij volledig of alle apparatuur werkt.”
Leergierig
“Daarnaast worden storingen gemeten en bootsen we foutmeldingen na. Het is ook een kwestie van veel doen en veel afkijken. Dat is superleuk, want er valt hier een hoop te leren”, legt Michel uit. “Nou, dat leren zit bij Michel wel goed. Bij hem is leergierig een understatement”, zegt Harm-Jan lachend.
Grote namen als opdrachtgevers
“Het is supertof dat we bij ziekenhuizen echt een naam hebben. Wij hebben 75 à 80 procent van de ziekenhuizen in Nederland als vaste klant. Dat we mogen bijdragen aan goed werkende apparatuur op deze locaties is echt heel gaaf”, vult Michel aan.
Hecht bedrijf
Ook over de sfeer onderling hebben de heren niets dan lof. “We bestaan uit een hecht team, waarbij we fijne collega’s hebben om mee samen te werken. Het voelt ook echt alsof we het samen doen. Daarnaast maken we bijzondere dingen zoals watergekoelde trafo’s. Ik heb mij nooit gerealiseerd dat zoiets bestond”, is Harm-Jan enthousiast.
“Belpa voelt aan als een klein, hecht bedrijf. Daarnaast is het heel mooi om overal in Nederland op locatie te komen”, is Michel van mening.