Belpa 75 jaar

Belpa 75 jaar

Harderwijk, juni 2021

In 1946 hebben de heren Belzer en van Padje hun Amsterdamse bedrijf ingeschreven bij de KvK onder de naam BELPA.
De eerste jaren van wederopbouw na WOII stonden in het teken van het normale leven weer opgang brengen, te zorgen dat de mensen weer een bewoonbaar huis kregen en dat ook de industie weer zijn draai kon gaan vinden. Dit alles ging niet zonder dat er ook het nodige aan verwarming aan te pas moest komen. Daaraan heeft ook Belpa haar steentje bijgedragen door transformatoren te bouwen voor o.a. oliekachels oftewel ook oliestook genoemd. De naam "oliestook" werd dan ook de naam binnen Belpa voor die tranformatoren aan klanten in de Olie- en Gasindustrie.

Toen er aan uitbreiding werd gedacht, omdat het pand in Amsterdam te klein was geworden, is de keuze gemaakt de bedrijfsactiviteiten in 1955 te verplaatsen naar Harderwijk. De start is gemaakt aan de Graaf Ottolaan, waar diverse keren is uitgebreid. Sinds 1996 is de overstap gemaakt naar het toen nieuw gebouwde en het nu nog huidige pand aan de Nobelstraat.

Gedurende alle achterliggende jaren heeft Belpa zicht naast het produceren van transformatoren en voedingen ook ontwikkelt tot een bedrijf met veel specialistische expertise binnen het gebied van de elektrische energieomvorming. Onze slogun "The Energy Transformers" past dan ook prima bij de kennis en kunde van het bedrijf. Samen met de opdrachtgevers en onze partners zijn en worden er mooie totaaloplossingen gecreeërd. Vooral in de afgelopen 10 tot 15 jaar hebben daarvoor steeds meer klanten de weg naar Belpa weten te vinden. Het succesvol zijn in totaaloplossingen is o.a. goed zichtbaar op het gebied van Elektrische Veiligheid in medisch gebruikte ruimten, Watergekoelde tranformatoren en Walstroomprojecten in grote havens.

Tot aan begin van dit jaar hadden wij nog een totaal andere voorstelling gemaakt over de manier waarop wij ons 75-jarig bestaan wilden vieren samen met medewerkser, hun familie, oudmedewerkers en relaties. Helaas laat de realiteit een groot festijn nog niet toe zonder belemmeringen c.q. testen. Gelukkig verbetert in ons land de situatie in rap tempo, maar toch hebben we besloten om in grote kring verder af te zullen zien van  festiviteiten. Een gedeelte van het voor deze mijlpaal gereserveerde geld zullen we nu ter beschikking stellen aan diverse goede doelen.

Mede namens alle medewerkers dank ik u hartelijk voor het door de jaren heen in ons gestelde vertrouwen en we hopen nog lang met u te mogen blijven samenwerken.

Henk Barten,

Directeur Belpa B.V.

Terug naar overzicht
Zoeken